Blog en andere Interessante artikelen

je weet niet wat je niet weet

Blog

Never waste a good crisis....

Never waste a good crisis…….Een bekende uitspraak van Churchill.


Ik heb er wel iets mee moet ik zeggen. Uit mijn eigen persoonlijke crises zijn uiteindelijk hele mooie dingen voortgekomen. Niet zonder pijn en worsteling overigens maar anders was het ook geen crisis moet je maar denken.
Ik zie het ook bij mijn cliënten die in een persoonlijke crisis zitten en daar uit komen. Ze hebben dan wezenlijke inzichten gekregen en veranderingen kunnen maken waardoor ze weer kunnen groeien.


Ik ben met mijn praktijk net verhuisd. Naar een grotere en professionelere ruimte. Naar een omgeving waar mijn praktijk heel goed bij past.

Daarvoor betaal ik natuurlijk best wat meer huur. De beslissing om meer huur te gaan betalen en te verhuizen heb ik genomen in de lockdown-periode.
Ik kreeg noodgedwongen wat meer tijd omdat het in maart en april opeens heel rustig werd. Weliswaar heb ik nog een aantal cliënten heel goed online kunnen helpen maar het was duidelijk dat iedereen even moest beseffen wat er gebeurde.
Zelfs huisartsen merkten dat mensen niet meer kwamen en in ziekenhuizen maakte men zich zorgen dat alle hartpatiënten weg bleven. Er was een soort vacuüm ontstaan.


Ik wist één ding wel zeker, namelijk dat het aantal mensen met klachten niet minder was geworden. Voor corona was ik namelijk druk en had ik heel veel cliënten.
Doordat ik tijd kreeg om na te denken kon ik weer eens focussen op de komende periode en wat ik mijn cliënten wil bieden.
Ik kwam er achter dat ik een andere omgeving wilde bieden met op zorg gerichte faciliteiten dus ben ik me gaan oriënteren op alle mogelijkheden in Almelo. Er zijn hele mooie plekken in Almelo maar ik ben uitgekomen bij Terra aan de Kieftsbeeklaan.
Dus besloot ik te investeren in een onzekere periode maar mijn gevoel zei dat dit nu moest gebeuren.


Midden april begon het tij te keren en ik kreeg ik weer steeds meer telefoontjes en mailtjes van mensen die hulp zochten om hun leven weer glans te geven en de doffe burnout en stress achter zich te kunnen laten.
En in mei zette dit door en ik wist nu dat mijn gevoel goed was geweest.
Ik ontvang mijn cliënten nu in een hele fijne praktijkruimte en het aantal afspraken blijft toenemen. En ik ben ervan overtuigd dat als ik zelf groei mijn omgeving en dat waar ik me op focus mee groeit. Daardoor kan ik steeds meer mensen helpen en daarvoor ben ik zeer dankbaar.


En doordat je weer even kunt nadenken over wat je wilt bereiken, waarom je doet wat je doet en hoe dat nog beter kan, ontstaan er mooie ideeën.
Eén van die ideeën wordt nu, in samenwerking met een zeer succesvolle maar vooral ook bijzonder leuke collega, omgezet in een nieuw aanbod waarmee veel meer mensen geholpen zullen worden om weer ontspannen te zijn en het leven te leven wat ze willen leven.
Een krachtige combinatie van bewezen effectieve technieken uit o.a. NLP, hypnotherapie, psychosensorische - en energetische technieken. Hoe en wat verklap ik nog niet maar het wordt baanbrekend.


Ik heb veel ondernemers als cliënt en heel vaak geef ik ze het advies om eens anders te gaan zitten achter hun bureau (of zelfs weg van het bureau zoals bv op de foto). Namelijk met de handen in de nek, met de voeten omhoog, gewoon naar buiten kijken en eens afstand te nemen van wat ze dagelijks doen. Gewoon eens na te denken wat ze willen, of het bedrijf de goede kant op gaat, of de doelen nog helder zijn voor ze. Of er nieuwe dingen mogelijk zijn, waar ze mee willen stoppen, waar ze mee willen starten, waar ze goed in zijn.
Voor veel mensen een open deur maar voor velen ook iets wat ze vergeten te doen in de waan van de dag, de sleur of de enorme druk die ze ervaren.
Maar als je alleen maar voorovergebogen zit te werken met je kop in je computer of alleen maar klanten helpt en nooit eens afstand neemt dan zwem je zo de fuik van de burn out in. Je kan zomaar vergeten waarom je ook al weer ondernemer bent geworden.
De grap is natuurlijk dat ik het zelf ook deed. Mezelf geen tijd gunnen om even afstand te nemen en te kijken waar ik eigenlijk heen wil, wat anders kan, of ik nog op de goede weg zit.
Het was weer even een goede reminder van het adagium “Practice what you preach”.


Ik ben in ieder geval blij dat ik de periode van de lockdown intelligent heb kunnen gebruiken op een manier die mij uiteindelijk verder brengt en mijn cliënten ten goede komt.


En voor wie gaat, een hele fijne vakantie!


PS. Je bent altijd welkom in mijn mooie nieuwe praktijk voor een kennismakingsgesprek als je meer wilt weten over hoe jij je problemen kunt oplossen met hypnotherapie.

20.03.2020

Online hypnotherapie en -coaching, hoe werkt dat dan?

Nu het corona-virus door ons landje waart, help ik steeds meer mensen online omdat ze dit graag willen in de huidige situatie. Nu is dit geen enkel probleem omdat dezelfde resultaten bereikt worden met online therapie als met face to face therapie.


En ik snap het ook wel. Het is niet niks wat er nu aan de hand is en op deze manier loop je geen enkel risico.


Wat is er technisch nodig?

- een stabiele internetverbinding
- een goede webcam. De webcams van moderne laptops zijn meestal prima.
- goed geluid, liefst een headset. Maar een headset is niet per se noodzakelijk.
- genoeg acculading of verbinding met stopcontact
- Skype of Zoom


Wat zijn nog meer randvoorwaarden?
Zorg dat je ca. 1,5 uur niet gestoord wordt. Niet door een kat die op schoot springt, niet door een hond die aan je handen likt, niet door kinderen of een nieuwsgierige partner. Zorg ook dat er niet aangebeld wordt, dat je telefoon uitstaat, dat je alle applicaties op je laptop uitzet. Kortom, even echt tijd en ruimte voor jezelf.
Een makkelijke stoel die ondersteuning biedt of een plek waar je lekker kunt liggen, dit op een plek waar je ook de laptop of losse webcam zo kan instellen dat handen, romp en gezicht zichtbaar zijn. Op die plek moet ook voldoende licht zijn zodat het beeld helder is.


Wat zijn nog meer voordelen van online therapie of coaching?
- geen reistijd
- geen reiskosten
- veilig in jouw eigen omgeving
- therapie in je joggingbroek of zonder make up ;-)
- kan overal, afstand geen bezwaar
- makkelijk in te richten en te organiseren


Zijn de resultaten hetzelfde?
De resultaten doen niet onder voor face to face sessies. Als de randvoorwaarden maar goed zijn. Online is er ook sprake van maatwerk en het belangrijkste is de wil om te veranderen, de denkprocessen en -strategieën en een goede intake. Hypnose werkt ook prima online en ook is NLP heel effectief.
Mijn inzet, drive om de mensen te helpen is 100% en mijn compassie voor mijn cliënten is precies hetzelfde als face to face. De cliënten die ik nu online help zijn ook allen zeer te spreken over de effectiviteit.


Pak je problemen aan, ook in deze rare tijd. Wacht er niet mee.
Ik kan hier nog een heel verhaal ophangen over hoe slecht stress, burnout, angst en depressieve gevoelens zijn voor je immuunsysteem maar dat weet iedereen wel.


Het belangrijkste is dat je weet dat online ook perfect werkt en dat je dus je problemen kan aanpakken. Juist nu!

19.02.2020

Wat gebeurt er nou eigenlijk tijdens zo’n hypnotherapie sessie bij mij in de praktijk?

Eigenlijk iedere cliënt vraagt aan mij wat ik dan precies doe en hoe het werkt. Meestal telefonisch en vaak ook tijdens het vrijblijvende kennismakingsgesprek.

Dus ik dacht, laat ik er eens wat over bloggen. Misschien vind je dat interessant. Om te beginnen….er is elke sessie koffie, thee of water in overvloed beschikbaar!


Een vraag die ik natuurlijk heel vaak krijg is of het echt werkt wat ik doe?


Mijn antwoord zal je niet verbazen. Natuurlijk werkt het!


En uiteraard ben ik overtuigd van de kracht van het onbewuste. 95% van je gedrag wordt bepaald door je onbewuste en 5% komt op conto van je bewuste.
Onbewust kunnen we ook vele malen meer informatie verwerken dan we bewust kunnen verwerken.
Bewust kunnen we maximaal 60 bits per seconde verwerken terwijl we onbewust 11,2 miljoen bits per seconde kunnen verwerken. (uit: Ap Dijksterhuis, “Het slimme onbewuste”)


Daarom is hypnotherapie zo krachtig omdat je als cliënt je onbewuste processen kunt onderzoeken en veranderen. In hypnose kom je in een staat waarin je snel kunt leren, ontspannen maar ook gefocust bent op het oplossen van je problemen.


Belangrijk om te weten is dat je als cliënt zelf verandert en zelf ander gedrag gaat laten zien. Er is geen toverknopje waar ik op kan drukken en dat het probleem dan weg is. Ik help in dit proces zodat jij de gewenste veranderingen kan maken.


Uiteraard kan ik geen 100% garanties geven, net zo min als de huisarts, de psycholoog, de chiropractor, de haptonoom en de fysiotherapeut dat kunnen. Ik ga wel 100% voor jou, die garantie geef ik je wel!Ga ik dan gelijk in hypnose in een sessie?


De eerste sessie is er één waarbij we kijken wat er aan de hand is en gaan we samen op zoek naar het echte probleem. Dat klinkt misschien wat vaag maar vaak zijn de klachten waarmee iemand bij mij komt symptomen die voortkomen uit een ander dieper liggend probleem.
Als iemand bij mij komt met burnout-klachten zoals bijvoorbeeld heel veel piekeren, slecht slapen en bepaalde angsten dan zijn dit duidelijk de dingen waar de cliënt vanaf wil.
Als we dan gaan onderzoeken wat het echte probleem is dan komt dit bijvoorbeeld voort uit de angst voor falen en dit komt dan weer voort uit dat de cliënt vindt dat hij/zij er niet toe doet als mens.


Dit kan dan bijvoorbeeld ontstaan zijn toen iemand 5 jaar was en dat een vader heeft gezegd…”jij doet ook alles fout! Kijk eens naar je zusje, die doet het wel goed” waarbij op dat moment de overtuiging “ik doe er niet toe” is ingeprent. Terwijl de cliënt bijvoorbeeld altijd heeft gedacht dat het door een dominante onderwijzer op de basisschool kwam.


En daar hebben we dan ook de oorzaak van het echte probleem te pakken, deze oorzaak vindt de cliënt in hypnose en weet men vaak niet bewust. Vaak gebeurt dit in de 2e of 3e sessie.


Verder onderzoeken we de gevoelens, de emoties en hoe lang zaken al spelen. Kortom, we beginnen elke sessie altijd met een goed gesprek! Als we samen duidelijk hebben wat we moeten aanpakken gaan we dit ook aanpakken en dan zetten we de hypnose in zodat jij de onbewuste processen kan gaan veranderen.


In de eerste sessie werken we dus ook al met hypnose om direct te werken aan de oplossing.


In de tweede en derde sessie staan we stil bij je ervaringen en veranderingen en onderzoeken we verder je gedrag rond je probleem en aan de hand daarvan bepaal ik wat een goede aanpak is. Dus ook deze sessies beginnen weer met een goed gesprek.Hoe werkt dan die hypnose?


In hypnose gaan is bij mij een heel rustig proces. Omdat ik dat een hele prettige manier vind en omdat dit eigenlijk altijd lukt. Dus niks met heen en weer slingerende zakhorloges. En jij hebt natuurlijk ook van te voren aangegeven dat je in hypnose wilt.


Je gaat zitten in een hele makkelijke stoel. De magische stoel van verandering 😊.
En dan begin je, gek genoeg, al direct te ontspannen. Je focust je op mijn stem en je volgt mijn eenvoudige instructies waardoor je zowel fysiek als mentaal in een soort ontspannen staat komt waarbij je wel gefocust bent om veranderingen plaats te laten vinden.
Het is niet nodig om ontspannen te zijn als we gaan beginnen want zeker als het de eerstekeer is vind je dit mogelijk ook wel spannend. Maar je laat jezelf dan meenemen in het proces waardoor je wel in een ontspannen staat raakt. En je zal jezelf ook verbazen tijdens dit proces.
Het lijkt voor sommige mensen een beetje op als je een film kijkt en je gaat er helemaal in op, zover zelfs dat je je niet meer bewust bent van je lichaam en als iemand je iets vraagt dat je niet eens reageert. Je bent heel erg gefocust op de film maar tegelijk ook niet bewust van alles om je heen.


Het is voor iedereen ook weer een eigen unieke ervaring.


En aan het einde haal ik je weer terug uit de hypnose op een ontspannen wijze en dan ben je weer helder en fris.


Na een hypnotische sessie voel je je prettig en rustig.


En kan iedereen in hypnose? In principe wel. Er zal ongetwijfeld een klein percentage van de mensen zijn waar het niet bij lukt. Maar als jij het wilt dan kan het.Heb ik dan nog controle? Zeg/doe ik dingen die ik niet wil?

Als er iets zou gebeuren waardoor je direct alert moet reageren (bijvoorbeeld een brandalarm) dan ben je direct uit hypnose en breng je jezelf in veiligheid.
Daar zorgt de samenwerking tussen jouw onbewuste en bewuste voor.


Tijdens de hypnose kan je ook gewoon met mij praten en reageren op vragen en suggesties.


Je onbewuste heeft altijd een keus om een suggestie te aanvaarden of af te wijzen. Als een suggestie niet strookt met jouw normen en waarden zal je onbewuste deze nooit aanvaarden en zal je zelfs uit hypnose gaan als dit nodig is voor jou.

Jij blijft in controle over wat je aanneemt en ook of je in hypnose blijft. Dit is ook weer de kracht van je onbewuste dat jou altijd zal beschermen.


Veel mensen hebben een beeld van showhypnose (stagehypnose) en dat ze daar mensen op het podium een kikker zien nadoen of als een kip over het podium lopen. Deze mensen doen vrijwillig mee, zijn hiervoor zelfs naar de show gegaan, zijn uitgezocht door de artiest of ze makkelijk in hypnose gaan en waarschijnlijk willen ze ook een keer schitteren voor een groot publiek 😉.
Maar dit heeft niets met therapeutische hypnose te maken.


En zaken die jij niet wilt delen zal je ook niet delen. Ook die controle heb je gewoon. En ik heb er ook niks aan als je dingen zou vertellen die je niet wilt vertellen want ik kan je daardoor niet beter helpen.Wat gebeurt er als ik dan in hypnose ben?


Er zijn vele therapeutische methodes die jou kunnen helpen om het probleem wat je hebt aan te pakken. Afhankelijk van het probleem en je persoonlijke situatie. Geen mens is hetzelfde.


Maar duidelijk is dat jouw onbewuste processen je nu niet helpen en daarom ga je deze ook in je onbewuste onderzoeken en aanpassen. Omdat je onbewuste open staat voor helende suggesties zullen die vaak in de aanpak voorkomen.

Daarbij werk ik ook veel met de taal van het onbewuste. De taal van het onbewuste bestaat uit symbolen, emoties en gevoelens.
Zeker ook bij burnout- en stress klachten zijn de inzichten die symbolen geven heel erg krachtig omdat je met het juiste inzicht over jezelf en je gedrag, je in staat bent op alle relevante gebieden te veranderen.


Ik maak ook vaak gebruik van geavanceerde regressie waarbij een probleem bij de bron geïdentificeerd wordt en opgelost kan worden.
Dit zorgt voor bijzondere en effectieve veranderingen en wordt vaak als life-changing ervaren.


Burnout en stress komen, naast een extreme externe druk die je bijvoorbeeld op je werk ervaart, vaak ook voort uit een belemmerende overtuiging die je ooit eens hebt aangenomen over jezelf.
Zoals bijvoorbeeld dat je iedereen te vriend moet houden en dat je bang bent om afgewezen te worden en daardoor pleasend of onderdanig gedrag vertoont naar anderen. Die belemmerende overtuiging over jezelf kan je dus veranderen.


NLP in combinatie met hypnose is ook heel erg krachtig. Een voorbeeld van een NLP aanpak gecombineerd met hypnose is er een waarmee ik je een heel krachtig anker geef dat altijd tot je beschikking is en waarmee je een gewenste staat direct kunt oproepen en waardoor angst bijvoorbeeld geen kans krijgt. Of waarmee je in staat bent een grote groep mensen ontspannen toe te spreken.


Een fobie kan vaak snel worden opgelost met weer een andere (NLP-hypno) methode waarbij je de angst loskoppelt van de situatie en daardoor is die angst verdwenen in die betreffende situatie.


Zo zijn er vele therapeutische methodes en het gaat te ver om die allemaal te benoemen.


Wat ik eigenlijk wil zeggen….het is altijd maatwerk. Voor jou is een aparte aanpak nodig die voor jou werkt.


Soms is het emotioneel om achter dingen te komen en deze op te lossen.
Soms is iemand bijzonder verbaasd en verwonderd.
Het komt ook voor dat mensen moeten lachen om wat er allemaal gebeurt.
Alles is goed.


Uiteindelijk levert het een gevoel van bevrijding en opluchting op.Hoe snel werkt het?

Het kan bijzonder snel werken. Mijn cliënten zijn vaak al na 3 sessies zo tevreden dat ze verder kunnen en zich weer goed voelen. Dit is na ca. 8 weken.


Als na de derde sessie blijkt dat er bijvoorbeeld meerdere problemen aan de orde waren dan maken we nog 1 of 2 afspraken.
Het komt ook vaak voor dat een cliënt na de therapie nog graag meer coachende sessies wil hebben, bijvoorbeeld om doelen te behalen of met zijn persoonlijke ontwikkeling verder te gaan. Dan gaan we verder met hypno-coaching en is het therapeutische deel afgerond.Nog vragen?


Als je vragen hebt naar aanleiding van deze blog stuur dan even een berichtje via het contactformulier op de website. Want ik besef me dat hoe meer antwoorden ik geef, hoe meer vragen dit weer oproept😉

28.01.2020

Wat je aandacht geeft dat groeit, Deel 2: Priming als ochtendroutine

Hoe helpt priming bij het tegengaan van burnout, stress en angst?


In deel 1 van deze blog gaf ik al een manier om te starten met jouw eigen priming en het opbouwen van je eigen ochtendritueel.

Ik wil daar graag verder op ingaan omdat het namelijk een hele krachtige manier is om je verandering in te zetten.


Het is ook iets waar je zelf direct invloed op hebt en dus ook kunt aanpassen. Je beïnvloedt met jouw bewuste actie ook je onbewuste en dat maakt het zo interessant en toepasbaar.


Veel succesvolle en gelukkige mensen zweren bij een ochtendritueel omdat ze daarmee de juiste mindset voor de dag stimuleren. Het bepaalt de richting van hun gedachten en dus hun energie en acties.
Zo heeft Tony Robbins een aantal interessante filmpjes op youtube staan waar je inspiratie uit kunt halen. Deze zijn heel expressief en ook spiritueel. Maar wel in een redelijke korte tijd te doen.
Edwin Selij beschrijft in zijn boek Breek je Vrij dat hij elke dag een ochtendroutine van 1 uur doet. Ook volgens een hele gestructureerde manier van 6 stappen (methode van Hal Elrod). En als je googlet dan zal je er nog meer vinden. Sommige met wel 12 stappen en sommige duren meerdere uren.


Het is simpel en doeltreffend!
Ik wil jou een eenvoudige maar zeer doeltreffende manier aanreiken die ik zelf altijd doe. Samengesteld uit de succesvolle onderdelen van technieken van anderen. Het is door iedereen uit te voeren en behapbaar in tijd. En naar eigen behoefte uit te breiden.


Je wilt JOUW dag goed en fijn beginnen. Geen aandacht op wat je NIET wilt maar aandacht op wat je WEL wilt.


Hoe beter je er in wordt en hoe consequenter je het doet, hoe langer je het goede gevoel gaat vasthouden en acties gaat nemen die voortkomen uit je ochtendritueel.


Waarschijnlijk is jouw ochtendritueel elke dag vrijwel hetzelfde. Tenzij je in ploegen werkt maar ook dan zal je een ontwakingsritueel hebben dat bij iedere ploeg ongeveer hetzelfde is.
Het is dus zaak om daar eens even goed naar te kijken en te bepalen wanneer en waar jij je priming gaat inpassen. Het gaat over ongeveer 10 minuten.


Belangrijk is dat je het doet voordat je allerlei vervelende nieuwsberichten of whatsapp-berichtjes, toe laat in je hoofd.
Mocht jij ’s ochtends als eerste je mobiel pakken en even kijken wat er in de wereld gebeurd is, dan begin je je dag met ellende. Het corona-virus dat voor je deur staat te wachten om je te pakken, een bus met schoolkinderen is in een ravijn gestort, er staat een nieuwe bankencrisis aan te komen, er is een vergismoord begaan…..noem maar op. Of je leest, nog in je bed, in de familie-whatsapp-groep een berichtje van je dominante en betweterige zus waarvan je haren recht overeind gaan staan.
Je mind wordt alweer gratis en voor niets gevuld met shit.
Allemaal zaken waar jij geen invloed op hebt maar die je wel beïnvloeden. Niet bijster handig als je JOUW dag nog moet beginnen.


Tip 1: schuif je eerste indrukken en prikkels vanuit de buitenwereld verder in de tijd, bijvoorbeeld tot NA je ontbijt.

Je kunt deze priming zowel in je bed doen als je wakker wordt, maar ook heel goed direct nadat je op bent gestaan. Jij bepaalt dat zelf en je doet wat goed voelt en wat effect heeft. Je kunt er mee experimenteren. Als je makkelijk weer in slaapt valt in je bed dan is dat misschien niet de handigste manier. Maar als je uitgerust bent en je hoeft niet gelijk naar de WC dan kan het heel fijn zijn.
Als je het doet nadat je bent opgestaan dan is het verstandig direct na de toiletgang je priming te doen.


Tip 2: begin met je routine op de wijze die jou bevalt. En wees flexibel en pas het aan naar de voor jou beste manier.

Jij weet als geen ander dat het lastig is om nieuwe gewoontes aan te leren. Je onbewuste doet veel dingen automatisch en jij denkt daar niet bij na. Dit is in heel veel gevallen wel erg fijn en handig. Anders zou je gek worden. Maar als je een nieuwe gewoonte wilt aanleren moet je daar iets voor doen. En je doet dit bewust, net zo lang tot het een onbewust proces is geworden.
Als je iets 66 dagen achtereen hebt gedaan dan is het een gewoonte geworden en kost je je geen enkele moeite meer.
Maar de effecten van je priming merk je al veel eerder, zelfs al direct.
Jij weet ook dat iets nieuws leren op een manier die je nog nooit hebt gedaan ook even wennen is en dat je veel moet oefenen en leren hoe het voor jou werkt.


Tip 3: je kunt het niet fout doen, je leert alleen hoe het voor jou goed werkt en op die manier maak je er jouw persoonlijke routine van. Na een paar dagen doen heb je het onder de knie.


Als je gaat denken aan wat je WEL wilt, is het ook goed om te weten wat je dan WEL wilt.
Als je erg veel last hebt van stress dan zal het vooral gaan over hoe je je wel wilt voelen, over je gezondheid. En welke stappen je gaat nemen om gezond te worden.
Het is goed om na te denken waar je over 1 jaar wilt staan, wat je bereikt wil hebben. Dit kan onderdeel zijn van een groter plan van waar je over 3 jaar wilt staan.
1 jaar is behapbaar, in 1 jaar kan je echt heel veel bereiken, veel meer dan je op voorhand denkt.
Als je je aandacht maar richt op waar je heen wilt en hoe je daar gaat komen.


Tip 4: Bepaal je doel over 1 jaar. Schrijf dit ergens op of maak een notitie in je telefoon. Dit doel kan te maken hebben met je persoonlijke ontwikkeling of met je zakelijke ontwikkeling. Welk doel maakt niet uit als het maar dat is wat je echt wilt bereiken.

Hoe werkt het dan precies?
Je begint met de Hart Activatie Ademhaling. Deze is bedoeld om hoofd en hart in dezelfde frequentie te zetten.
Dit klinkt misschien wat vaag en ik kom daar later nog een keer op terug.
Maar weet dat zowel je hart een bepaalde frequentie heeft en je hoofd ook. Deze frequenties wisselen en zijn beïnvloedbaar.
Als je hart en je hersenen in dezelfde frequentie komen dan zal het gevoel dat je heel erg en altijd “in je hoofd zit” verminderen. Omdat je rustig bent en je concentreert op je hart.
Jouw hoofd alleen vertelt niet altijd de “waarheid” omdat het ontworpen is om je te beschermen.
Je hart echter….je hart vertelt je de waarheid, de waarheid vanuit je kern over wie je bent.
En als ze op 1 lijn zitten dan kan je ook elke situatie helder en duidelijk zien en bekijken.
In de huidige tijd wordt het hart vaak vergeten en overheerst het hoofd.
Je koppelt hier jouw eigen dankbaarheidsoefening aan en je eindigt met je focus op je doel en de acties die je gaat nemen.


Doe het volgende:
Ga lekker zitten of liggen, in ieder geval ergens waar je rug en nek ondersteund worden. Laat je armen even rustig los naast je liggen of op je schoot. En sluit nu je ogen en begin te ontspannen, relaxed laat je alles even gaan. Adem een keer diep in, hou je adem even vast en adem dan rustig helemaal uit. En doe dit nog een keer. En leg nu je rechterhand op je borst, net iets links van het midden, zo dat je hand je hart bedekt. En voel nu fysiek je hart.


En als je dit hebt gedaan focus dan even op je ademhaling en laat deze lekker rustig en in een comfortabel ritme gaan, zonder te forceren. Gewoon een comfortabele diepe ademhaling.

En terwijl je dit zo doet merk je op dat je steeds meer ontspant en dieper gaat met elke ademhaling.


En nu ga je met je aandacht naar je hart en je ademt nu in door je hart. Stel je maar voor dat je inademt door je hart.

En nu, voel je, die ademhaling door je hart gaan, voel fysiek hoe iedere inademing door je hart gaat. En met elke uitademing voel je de adem door je hart gaan. Opnieuw voel je fysiek de adem door je hart gaan als je uitademt.

Adem in door je hart…….en adem uit door je hart….en.…Adem in door je hart…en adem uit door je hart.


En met elke inademing adem je rust en positieve gevoelens in…..en met elke uitademing adem je alle stress uit jouw wereld uit en laat je deze verdwijnen in de lucht.

En met elke ademhaling ontspan je meer en merk je meer balans ontstaan. Steeds meer ontspannen.


Je merkt nu de kracht van je hart, de schoonheid van je hart en hoe waardevol je hart voor jou is.

Je doet dit zeker 3 minuten of langer als je dat prettig vindt (maar niet korter).


En nu je zo ontspannen bent, en je ademt in en uit door je hart, en je blijft heerlijk in die ontspanning, denk je aan 4 of 5 dingen/gebeurtenissen (geboorte van kinderen, de dag dat je je partner ontmoette, toen je je huis kon kopen, toen je ging samenwonen met diegene van wie je houdt, dat je een leuke baan hebt, dat je iemand hebt kunnen helpen, dat je een mooie zakendeal hebt kunnen maken, etc etc) waarvoor je dankbaar bent. Klein of groot.

En je ervaart dan ook even echt die dankbaarheid per gebeurtenis. Je neemt het 1e waarvoor je heel dankbaar bent en je maakt daar een beeld van (en als geen beeld hebt dan ervaar je het gevoel) en je stapt in dat beeld en kijk door je eigen ogen.

Voel wat je daar voelt, hoor wat je daar hoort en zie wat je daar ziet.

Beleef die dankbaarheid intens en neem daar zeker een minuut de tijd voor en laat het door je hele lichaam verspreiden.

Daarna neem je de 2e situatie en doe je hetzelfde, met zelfde aandacht en dezelfde intensiteit en dit doe je ook met de 3e en 4e. Dit diepe gevoel van dankbaarheid zorgt voor de juiste mindset voor de dag. Naast dankbaarheid kan niet tegelijk een negatieve emotie bestaan.


Het laatste onderdeel is om je energie de juiste kant op te sturen. Hiervoor denk je aan je doel over 1 jaar en welke stappen je gaat nemen, vandaag of morgen, om dat doel te behalen.

Kleine stappen die je dichter bij je doel brengen, wat je gaat doen vandaag of morgen.

En je stelt jezelf even helder voor dat je dit doel al hebt behaald en je stelt jezelf voor hoe je je dan voelt en hoe je omgeving is en eruit ziet en wat je dan doet. Je stapt in dat beeld en je stelt je even heel levendig en intens voor hoe dat voelt. En die gevoelens zijn belangrijk, ze geven jou de richting! Geniet daarvan!


En daarna ontspan je nog even verder door in en uit te ademen door je hart.

En dan laat je jezelf weer even wennen aan je omgeving en merk je dat je je heel fijn voelt en zin hebt in de dag en dat je weer steeds meer energie krijgt.


Deze hele routine duurt, als je hem na een paar dagen onder de knie hebt, ongeveer 10 minuten om effectief te zijn (en zoveel langer als jij wilt, nodig hebt en fijn vindt). Je begint met minimaal 3 minuten Hart Activatie Ademhaling, daar voeg je aan toe 4 a 5 minuten dankbaarheid en daarna 3 minuten focus op je doel. Doe het intens!


Het grote voordeel van deze manier is dat je geen uur eerder op hoeft te staan.
Het is behapbaar en eenvoudig. Iedereen kan 10 minuten inpassen in zijn ochtendroutine. En oefening baart kunst, de intensiteit waarmee je dit kunt doen als je het onder de knie hebt zal steeds meer toenemen.


Zoals ik al eerder schreef is het simpel maar simpel wil niet zeggen makkelijk.


De volgende uitdagingen kan je o.a. tegenkomen:


• Je gedachten gaan alle kanten op.
Dit is normaal, je bent aan het leren dit aan te passen. als je even afgeleid bent door een gedachte pak je de oefening gewoon weer op en ga verder waar je was. Richt je weer op je ademhaling door je hart. Desnoods meerdere keren, iets leren vereist volharding.


• Je kunt niet goed beelden zien bij het visualiseren.
Niets aan de hand. Je kunt waarschijnlijk wel bedenken of voorstellen hoe het is en hoe het voelt. Haal gewoon dat idee en het gevoel op wat hoort bij het behalen van je doel. Dit werkt ook perfect.


• Het is lastig om door je hart in en uit te ademen.Dit is een kwestie van doen en gewend raken aan de oefening. In het begin is dit ook even raar en wennen. Na 4 dagen kan je dit gewoon. Geef jezelf de tijd maar doe het wel bewust en consequent.


• Je hebt moeite je doel te bepalen.
Daar zit je nu juist mee in de knoop. Het klinkt gek maar maak je doel dan groter. Kijk waar je naar verlangt en dat verlangen kan iets zijn wat ver weg is. Maar doe dan dezelfde oefening met waar je naar verlangt. (wat, als geld en gezondheid geen enkele belemmering zijn voor je en geen enkele rol spelen, zou je dan willen doen?)


Deze methode leer ik ook veel van mijn cliënten en zij hebben hier heel veel aan omdat het zo praktisch is en zo goed werkt.


Succes! Het is JOUW dag, dus die verdient een goede start.
Where attention goes, energy flows!

Admin - 15:19 @ Algemeen, Tips

21.01.2020

Hoe je gedachten je leven bepalen - wat je aandacht geeft, dat groeit. Deel 1

Burnout, stress en angst,


hele lastige zaken om zelf op te lossen maar je kan een start maken met de volgende tips.


Misschien ken jij wel het verhaal van de oude indiaan die met zijn kleinzoon praat over het leven. Misschien ook niet. Het verhaal gaat als volgt:


Op een avond vertelt een oude wijze Cherokee-indiaan aan zijn kleinzoon bij het knapperend houtvuur over de innerlijke strijd die bij veel mensen van binnen gaande is… Hij zegt:
Mijn zoon, deze strijd is eigenlijk een strijd tussen twee wolven die binnen in ons allemaal huizen. Een zwarte en een witte. De zwarte wolf vertegenwoordigt het kwade. Hij is boos, woedend, ontevreden, jaloers, afgunstig, bezorgd, verdrietig, bang, hebzuchtig en arrogant. Hij is vol zelfmedelijden, schuldgevoelens, spijt, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots en superioriteit. Alles draait om zijn ego. Hij zoekt ruzie met iedereen want hij vertrouwt niemand. En daarom heeft hij geen echte vrienden.
De witte wolf staat voor het goede. Hij is vriendelijk en doet niemand kwaad. Hij geeft vreugde, vrede, liefde, hoop, nederigheid, welwillendheid, empathie, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof. Hij is behulpzaam, genereus, rechtschapen, en zachtaardig. Hij leeft in harmonie met de wereld om hem heen. Hij vecht alleen als het nodig is, zorgt voor de andere wolven en is trouw aan zichzelf.
Hij zwijgt even zodat zijn kleinzoon een beeld kan vormen van deze twee wolven. Dan zegt hij: ‘Iedereen heeft die twee wolven in zich. En beide willen de baas zijn in mijn denken, doen en laten.’
De kleinzoon denkt even na en vraagt: ‘Welke wolf wint er?’
De indiaan antwoordt:
De wolf die jij voedt. De wolf die jij aandacht geeft! Want alles wat je aandacht geeft, groeit.


De tip die ik je wil geven gaat ook over het aandacht geven aan de juiste dingen zodat die kunnen groeien en waarmee je problemen zullen verminderen.

- Wat gebeurt er -
Denk jij aan wat je NIET wilt……dus aandacht op je probleem, dan zal dat probleem gevoed worden.
Dus als jij denkt “ik wil niet in paniek raken” dan is de focus van je mind in eerste instantie op “paniek” gericht (die je niet wilt) en daarmee activeert je reptielenbrein de fight/flight modus en ontstaan dus stressverschijnselen.
Wij noemen dat ook wel het roze olifant principe….als ik zeg “denk niet aan een roze olifant” dan zal je brein eerst aan een roze olifant moeten denken om die zin te begrijpen.

Denk je “ik wil en ga vandaag rustig zijn”, dan is de focus van je mind op “rustig” en wordt daarmee gevoed en zal dàt energie krijgen en sterker worden. Je mind hoeft niet aan “het probleem” te denken en zal dus niet de fight/flight modus aanzetten waardoor je geen angst/stress krijgt.

Een van de belangrijkste redenen dat je niet los kan komen van allerlei problemen is dat je focust op die problemen en niet op wat je wel wilt, op de doelen die je wilt behalen.
Het is dus ook goed om je doelen (hoe klein ook) te weten en daar over na te denken.


Er zijn allerlei onderzoeken gedaan naar de kracht van de gedachte en dit werkt echt zo. Het klinkt eenvoudig en simpel maar om er goed in te worden moet je er een gewoonte van maken. Dus vaak en consequent doen.

- TIP -
Mijn tip is dus om te denken aan wat je WEL wilt ipv van wat je NIET wilt.


Het gaat om de basis van twee routines die je kunt gaan toepassen.
De ene tip over pareren van je negatieve gedachte is een reactie die zorgt voor omgaan met de negatieve gedachte die er al is.
De andere tip over Priming gaat erover dat je de versterkende gedachten actief gaat stimuleren en daarmee zorgt dat de negatieve gedachten wegblijven.

Maar hoe dan zal je je afvragen

Je hoort me niet zeggen dat dit makkelijk is, zeker niet omdat jij het andere denkpatroon waarschijnlijk al jaren doet, maar je kunt je er in bekwamen door het te oefenen en te gaan doen. Hieronder zie je een manier waarmee je direct kunt beginnen.

Pareren en ombuigen negatieve gedachten
* Iedere keer als je een gedachte krijgt dat je ietsnietwilt, word je je bewust daarvan. Die negatieve gedachte wordt nu jouw trigger om direct de afleiding te zoeken en iets anders te denken. (je verlegt je aandacht!)


* Denk direct aan wat je wel wilt. Als je dit niet gewend bent, moet je daar in het begin echt even je best voor doen want je focus is waarschijnlijk al langere tijd op jouw probleem. Maar oefening baart kunst.
Zeg iedere keer met je interne stem…“O, dit is weer zo’n gedachte dat ik iets NIET wil en die laat ik voorbij gaan. Ik wil en ga gewoon ‘ontspannen/rustig/blij/vrolijk/ vrij’ zijn. Want als ik ‘ontspannen/rustig/blij/vrolijk/vrij’ ben voel ik me goed zoals die keer …….”. En hier (op de plek van de puntjes) noem je dan een situatie (als voorbeeld “op onze vakantie op Texel”) waarin je dit bent geweest en dat heel goed voor je voelde.
En haal je die fijne situatie voor de geest samen met dat hele goede gevoel. Doorleef dat goede gevoel door het op te halen en daadwerkelijk te voelen, te zien, te horen, te ruiken toen je daar was. Stel je maar voor dat je daar weer bent en voel hoe je dit gevoel weer helemaal terug krijgt.


* Maak hiervoor een standaard zinnetje/gedachte met steeds hetzelfde doel wat je wilt bereiken en met steeds dezelfde situatie waarin je je echt zo goed voelde. Dit maakt het makkelijker voor je om snel, direct en adequaat je negatieve gedachte te pareren met wat je wel wilt.


Priming

* Het 2e deel van dit standaard zinnetje is ook het eerste zinnetje wat je elke ochtend tegen jezelf zegt als je wakker wordt (dus voordat je je mobiel checkt :-)
Je stuurt je eerste gedachten op die manier positief.“Ik wil en ga gewoon ‘ontspannen/rustig/blij/vrolijk/vrij” zijn. Want als ik dit ben dan voel ik me goed zoals die keer ‘op onze vakantie op Texel’ dus ik weet ook dat ik dit kan. Vandaag ga ik 2 dingen (benoem die hier) doen om mijn doel te behalen”.
Hiermee beïnvloed je je stemming en het verloop van je dag door met een positieve en toekomstgerichte gedachte de dag te starten. En je hebt direct je aandacht gezet op wat je wilt!


Je kunt dit nog veel sterker maken door het ochtendzinnetje uit te breiden met een dankbaarheidsgedachte.
Je voegt er dan gewoon een gedachte aan toe. Denk aan 5 dingen waar je heel erg dankbaar voor bent (bijvoorbeeld je kids, je vrienden, je relatie, je familie, dat je hebt kunnen studeren, dat je heerlijk hebt geslapen, dat je een mooi huis hebt etc,). Dit kunnen grote of kleine dingen zijn, dat maakt niet uit.
Het gevoel wat bij die dankbaarheid hoort ervaar je nu bewust en intens. Geef jezelf daar de tijd voor.
Je krijgt dan bijvoorbeeld:“Vandaag wordt gewoon een heerlijk ontspannen dag en als ik dit ben dan voel ik me heel goed net zoals die keer op onze vakantie op Texel. Ik weet dus ook dat ik heerlijk ontspannen kan zijn. Vandaag ga ik 2 dingen doen om mijn doel te behalen. En ik ben bijzonder en diep dankbaar voor het feit dat ik zulke fantastisch lieve kinderen heb, dat mijn partner bij me is, dat ik mijn vader gisteren weer heb gezien, etc”.Ook dit zorgt voor een hele andere focus en start van de dag waarbij jouw energie de goede kant op stroomt.

Je kunt, na een tijdje met één standaard zin te hebben gewerkt, ook spelen met het maken van meerdere standaard zinnen, afhankelijk van je doelen. Denk dan goed aan wat je wel wilt en een situatie waarbij je dit had en je heel goed voelde en koppel die twee bewust en intensief aan elkaar. Je krijgt zo een eigen arsenaal aan zinnen waarmee je je negatieve gedachte direct kunt afleiden en je aandacht en daarmee dus je energie te verplaatsen. Je kunt dan ook je priming uitbreiden door meerdere zinnen achter elkaar te gebruiken.


- Resultaat -
Als je dit een maandje echt consequent doet dan zal je zien dat er wat verandert is…..hoe je naar je probleem kijkt en hoe je gevoelens erbij zijn òf dat je minder NIET gedachten hebt, òf dat je angsten minder kans krijgen òf dat je in staat blijkt je stemming (beter) te beïnvloeden, of dat je wat je WEL wilt steeds meer doet.
Iets zal er positief veranderd zijn.
En hoe verbaasd zal je zijn als er straks meer veranderd is dan je dacht toen je deze tip voor het eerst las?


- Actie -
Ik zou zeggen, probeer het eens uit. Het is eenvoudig en bestaat uit maximaal 3 stappen.
Dit kan je gewoon doen naast alle andere dingen die je doet om je weer goed te voelen.

En je weet dat als je gedrag blijvend wilt veranderen je je het nieuwe gedrag 66 dagen achtereen moet doen.


Het mooie is dus dat je kunt veranderen! En hoe mooi zou het zijn als je over een tijdje automatisch denkt aan wat je wel wilt en dat dat dan de aandacht krijgt en groeit :-)

Succes!


Where attention goes, energy flows!


In mijn volgende blog, deel 2, zal ik verder ingaan op bovenstaande principes met aanvullingen en verdieping. Alles met de intentie om jou te helpen bij je burnout- en stressklachten.

Admin - 13:20 @ Tips

Interessant

Hieronder vind je een link naar een heel interessant boek van Edwin Selij van het Hypnose Instituut Nederland (staat momenteel in de Top10 best verkocht).


Met praktische oefeningen en persoonlijke casussen helpt Edwin je jouw problemen, belemmeringen, blokkades of misschien noem je het wel uitdagingen, op te lossen.


Luister je ook vaak naar meditaties of zelfhypnose mp3 in bed? Bijvoorbeeld om goed in slaap te vallen. Dan zijn gewone oortjes niet zo prettig. Een speciale comfortabele koptelefoon waarmee je in slaap kunt vallen kan je hier vinden. Zodat jij kunt werken aan je broodnodige nachtrust.


Een interessante documentaire over hypnose en de toepassing ervan door artsen in de reguliere zorg.

Hypnose op recept_1

Zeker twee miljoen mensen hebben medische klachten waarvoor artsen geen verklaring kunnen vinden, bijvoorbeeld mensen met het chronischevermoeidheidssyndroom of met chronische pijn. De meest gehoorde klacht is chronische buikpijn en meestal volgt de diagnose PDS, het Prikkelbare Darm Syndroom. Er is geen medicijn tegen PDS en artsen stonden tot nog toe met lege handen. Tot er onderzoek werd gedaan bij kinderen die met hypnose werden behandeld. Tot verbazing van de artsen zelf bleek het een groot succes. Nu werken al tientallen ziekenhuizen met hypnotherapie. Alternatieve geneeskunde in het ziekenhuis. Hypnose op recept.


Regie: Mirjam Bartelsmanhttps://www.npostart.nl/2doc/28-05-2018/VPWON_1283073


Burnout, een pandemie! 1 op de 4 volwassenen krijgt hier mee te maken volgens de WHO.

Er zal een structurele verandering moeten plaatsvinden om het enorme aantal mensen dat kampt met mentale en psychische klachten omlaag te brengen. Ik denk dat de huidige systemen (school, studie, maatschappelijk, omgeving) alleen gericht op prestatie, continue groei van consumptie en productie tegen hun houdbaarheidsdatum aan zitten. Maar hoe die shift tot stand moet komen weet ik niet. Ik ben bang dat dit niet zonder conflicten/crisis zal kunnen. Of heb jij een idee? 


https://www.weforum.org/agenda/2019/10/burnout-mental-health-pandemic?fbclid=IwAR3qkoMcN7xmikvZ42KVo-EGBKD262rIZ336oVA8B7mK64aqc98YqERIafs


Dit mooie nummer van Maan raakt heel veel mensen. En niet voor niks. Omdat mensen zich er in herkennen en Maan loepzuiver dit bekende gevoel aanraakt. Hypnotherapie is een hele mooie manier om te leren jezelf te zijn, te leren dat je goed genoeg bent en dat je er mag zijn, je angsten te overwinnen en liefde voor jezelf en anderen weer een kans te geven. #Maan

#ZeLachtMaarZeHuilt

Lyrics


Ze zit hier alleen in de trein en ze duikt in haar jas
En kijkt uit het raam en ze vraagt zich af
Hoe zou het voelen jezelf te zijn
Want soms doet het pijn als ze huilt maar ze lacht
Ze huilt maar ze lacht

Ze loopt door een wereld die niet aardig voelt
Onbedoeld zegt ze dingen die iedereen altijd zegt
Want nooit gaat het slecht, altijd oké
En ze lult met ze mee en ze lacht
Ze huilt maar ze lacht

En nu, ze laat het los
En nu, ze laat het los

Ze voelt zich alleen als ze loopt in de stad
En ze kijkt in het raam ziet een ander daar staat
En ze weet wie het is, maar ze wilt haar niet zijn en gaat door met schijn
En ze lacht
Ze huilt maar ze lacht

Wat als ze morgen besluit niet te schuilen
Haar betere ik voor haar ware gezicht te ruilen
Zullen de vrienden die zij wil vertrouwen nog steeds van haar houden
Als ze huilt
Als ze huilt en niet lacht

En nu, ze laat het los
En nu, ze laat het los

Ze laat het los
Ze laat het los
Oohhh
Ohhhh
Ze laat het los

Ik zit hier alleen in de trein en ik duik in mijn jas
En ik kijk uit het raam en ik vraag me af
Hoe zou het voelen mezelf te zijn
Want soms doet het pijn als ik huil maar ik lach