De Burnoutdokter 
 hypnotherapie bij stress 

Blog en andere Interessante artikelen 

je weet niet wat je niet weet


Blog 

19.02.2020

Wat gebeurt er nou eigenlijk tijdens zo’n hypnotherapie sessie bij mij in de praktijk?

sessie in praktijk - burnout en stress.jpg

Eigenlijk iedere cliënt vraagt aan mij wat ik dan precies doe en hoe het werkt. Meestal telefonisch en vaak ook tijdens het vrijblijvende kennismakingsgesprek.
 
Dus ik dacht, laat ik er eens wat over bloggen. Misschien vind je dat interessant. Om te beginnen….er is elke sessie koffie, thee of water in overvloed beschikbaar! 
   

 Een vraag die ik natuurlijk heel vaak krijg is of het echt werkt wat ik doe?

Mijn antwoord zal je niet verbazen. Natuurlijk werkt het!

En uiteraard ben ik overtuigd van de kracht van het onbewuste. 95% van je gedrag wordt bepaald door je onbewuste en 5% komt op conto van je bewuste.
Onbewust kunnen we ook vele malen meer informatie verwerken dan we bewust kunnen verwerken.
Bewust kunnen we maximaal 60 bits per seconde verwerken terwijl we onbewust 11,2 miljoen bits per seconde kunnen verwerken. (uit: Ap Dijksterhuis, “Het slimme onbewuste”)

Daarom is hypnotherapie zo krachtig omdat je als cliënt je onbewuste processen kunt onderzoeken en veranderen. In hypnose kom je in een staat waarin je snel kunt leren, ontspannen maar ook gefocust bent op het oplossen van je problemen.

Belangrijk om te weten is dat je als cliënt zelf verandert en zelf ander gedrag gaat laten zien. Er is geen toverknopje waar ik op kan drukken en dat het probleem dan weg is. Ik help in dit proces zodat jij de gewenste veranderingen kan maken.

Uiteraard kan ik geen 100% garanties geven, net zo min als de huisarts, de psycholoog, de chiropractor, de haptonoom en de fysiotherapeut dat kunnen. Ik ga wel 100% voor jou, die garantie geef ik je wel!
 

 Ga ik dan gelijk in hypnose in een sessie?

De eerste sessie is er één waarbij we kijken wat er aan de hand is en gaan we samen op zoek naar het echte probleem. Dat klinkt misschien wat vaag maar vaak zijn de klachten waarmee iemand bij mij komt symptomen die voortkomen uit een ander dieper liggend probleem. 
Als iemand bij mij komt met burnout-klachten zoals bijvoorbeeld heel veel piekeren, slecht slapen en bepaalde angsten dan zijn dit duidelijk de dingen waar de cliënt vanaf wil. 
Als we dan gaan onderzoeken wat het echte probleem is dan komt dit bijvoorbeeld voort uit de angst voor falen en dit komt dan weer voort uit dat de cliënt vindt dat hij/zij er niet toe doet als mens. 

Dit kan dan bijvoorbeeld ontstaan zijn toen iemand 5 jaar was en dat een vader heeft gezegd…”jij doet ook alles fout! Kijk eens naar je zusje, die doet het wel goed” waarbij op dat moment de overtuiging “ik doe er niet toe” is ingeprent. Terwijl de cliënt bijvoorbeeld altijd heeft gedacht dat het door een dominante onderwijzer op de basisschool kwam.

En daar hebben we dan ook de oorzaak van het echte probleem te pakken, deze oorzaak vindt de cliënt in hypnose en weet men vaak niet bewust. Vaak gebeurt dit in de 2e of 3e sessie.

Verder onderzoeken we de gevoelens, de emoties en hoe lang zaken al spelen. Kortom, we beginnen elke sessie altijd met een goed gesprek! Als we samen duidelijk hebben wat we moeten aanpakken gaan we dit ook aanpakken en dan zetten we de hypnose in zodat jij de onbewuste processen kan gaan veranderen.

In de eerste sessie werken we dus ook al met hypnose om direct te werken aan de oplossing. 

In de tweede en derde sessie staan we stil bij je ervaringen en veranderingen en onderzoeken we verder je gedrag rond je probleem en aan de hand daarvan bepaal ik wat een goede aanpak is. Dus ook deze sessies beginnen weer met een goed gesprek.
 

 Hoe werkt dan die hypnose?

In hypnose gaan is bij mij een heel rustig proces. Omdat ik dat een hele prettige manier vind en omdat dit eigenlijk altijd lukt. Dus niks met heen en weer slingerende zakhorloges. En jij hebt natuurlijk ook van te voren aangegeven dat je in hypnose wilt.

Je gaat zitten in een hele makkelijke stoel. De magische stoel van verandering 😊. 
En dan begin je, gek genoeg, al direct te ontspannen. Je focust je op mijn stem en je volgt mijn eenvoudige instructies waardoor je zowel fysiek als mentaal in een soort ontspannen staat komt waarbij je wel gefocust bent om veranderingen plaats te laten vinden. 
Het is niet nodig om ontspannen te zijn als we gaan beginnen want zeker als het de eerste keer is vind je dit mogelijk ook wel spannend. Maar je laat jezelf dan meenemen in het proces waardoor je wel in een ontspannen staat raakt. En je zal jezelf ook verbazen tijdens dit proces. 
Het lijkt voor sommige mensen een beetje op als je een film kijkt en je gaat er helemaal in op, zover zelfs dat je je niet meer bewust bent van je lichaam en als iemand je iets vraagt dat je niet eens reageert. Je bent heel erg gefocust op de film maar tegelijk ook niet bewust van alles om je heen.

Het is voor iedereen ook weer een eigen unieke ervaring.

En aan het einde haal ik je weer terug uit de hypnose op een ontspannen wijze en dan ben je weer helder en fris.
Na een hypnotische sessie voel je je prettig en rustig.

En kan iedereen in hypnose? In principe wel. Er zal ongetwijfeld een klein percentage van de mensen zijn waar het niet bij lukt. Maar als jij het wilt dan kan het.

 

 Heb ik dan nog controle? Zeg/doe ik dingen die ik niet wil?
 
Als er iets zou gebeuren waardoor je direct alert moet reageren (bijvoorbeeld een brandalarm) dan ben je direct uit hypnose en breng je jezelf in veiligheid. 
Daar zorgt de samenwerking tussen jouw onbewuste en bewuste voor.

Tijdens de hypnose kan je ook gewoon met mij praten en reageren op vragen en suggesties.

Je onbewuste heeft altijd een keus om een suggestie te aanvaarden of af te wijzen. Als een suggestie niet strookt met jouw normen en waarden zal je onbewuste deze nooit aanvaarden en zal je zelfs uit hypnose gaan als dit nodig is voor jou. 
Jij blijft in controle over wat je aanneemt en ook of je in hypnose blijft. Dit is ook weer de kracht van je onbewuste dat jou altijd zal beschermen.

Veel mensen hebben een beeld van showhypnose (stagehypnose) en dat ze daar mensen op het podium een kikker zien nadoen of als een kip over het podium lopen. Deze mensen doen vrijwillig mee, zijn hiervoor zelfs naar de show gegaan, zijn uitgezocht door de artiest of ze makkelijk in hypnose gaan en waarschijnlijk willen ze ook een keer schitteren voor een groot publiek 😉. 
Maar dit heeft niets met therapeutische hypnose te maken.

En zaken die jij niet wilt delen zal je ook niet delen. Ook die controle heb je gewoon. En ik heb er ook niks aan als je dingen zou vertellen die je niet wilt vertellen want ik kan je daardoor niet beter helpen.
 

 Wat gebeurt er als ik dan in hypnose ben?

Er zijn vele therapeutische methodes die jou kunnen helpen om het probleem wat je hebt aan te pakken. Afhankelijk van het probleem en je persoonlijke situatie. Geen mens is hetzelfde.

Maar duidelijk is dat jouw onbewuste processen je nu niet helpen en daarom ga je deze ook in je onbewuste onderzoeken en aanpassen. Omdat je onbewuste open staat voor helende suggesties zullen die vaak in de aanpak voorkomen. 
Daarbij werk ik ook veel met de taal van het onbewuste. De taal van het onbewuste bestaat uit symbolen, emoties en gevoelens.
Zeker ook bij burnout- en stress klachten zijn de inzichten die symbolen geven heel erg krachtig omdat je met het juiste inzicht over jezelf en je gedrag, je in staat bent op alle relevante gebieden te veranderen.

Ik maak ook vaak gebruik van geavanceerde regressie waarbij een probleem bij de bron geïdentificeerd wordt en opgelost kan worden. 
Dit zorgt voor bijzondere en effectieve veranderingen en wordt vaak als life-changing ervaren. 

Burnout en stress komen, naast een extreme externe druk die je bijvoorbeeld op je werk ervaart, vaak ook voort uit een belemmerende overtuiging die je ooit eens hebt aangenomen over jezelf. 
Zoals bijvoorbeeld dat je iedereen te vriend moet houden en dat je bang bent om afgewezen te worden en daardoor pleasend of onderdanig gedrag vertoont naar anderen. Die belemmerende overtuiging over jezelf kan je dus veranderen.

NLP in combinatie met hypnose is ook heel erg krachtig. Een voorbeeld van een NLP aanpak gecombineerd met hypnose is er een waarmee ik je een heel krachtig anker geef dat altijd tot je beschikking is en waarmee je een gewenste staat direct kunt oproepen en waardoor angst bijvoorbeeld geen kans krijgt. Of waarmee je in staat bent een grote groep mensen ontspannen toe te spreken.

Een fobie kan vaak snel worden opgelost met weer een andere (NLP-hypno) methode waarbij je de angst loskoppelt van de situatie en daardoor is die angst verdwenen in die betreffende situatie.

Zo zijn er vele therapeutische methodes en het gaat te ver om die allemaal te benoemen. 

Wat ik eigenlijk wil zeggen….het is altijd maatwerk. Voor jou is een aparte aanpak nodig die voor jou werkt.

Soms is het emotioneel om achter dingen te komen en deze op te lossen. 
Soms is iemand bijzonder verbaasd en verwonderd. 
Het komt ook voor dat mensen moeten lachen om wat er allemaal gebeurt. 
Alles is goed. 

Uiteindelijk levert het een gevoel van bevrijding en opluchting op.
 

 Hoe snel werkt het? 

Het kan bijzonder snel werken. Mijn cliënten zijn vaak al na 3 sessies zo tevreden dat ze verder kunnen en zich weer goed voelen. Dit is na ca. 8 weken.

Als na de derde sessie blijkt dat er bijvoorbeeld meerdere problemen aan de orde waren dan maken we nog 1 of 2 afspraken. 
Het komt ook vaak voor dat een cliënt na de therapie nog graag meer coachende sessies wil hebben, bijvoorbeeld om doelen te behalen of met zijn persoonlijke ontwikkeling verder te gaan. Dan gaan we verder met hypno-coaching en is het therapeutische deel afgerond.
 

 Nog vragen? 

Als je vragen hebt naar aanleiding van deze blog stuur dan even een berichtje via het contactformulier op de website. Want ik besef me dat hoe meer antwoorden ik geef, hoe meer vragen dit weer oproept😉

Admin - 15:19 @ Algemeen, Achtergrond, HypnotherapieInteressant

Hieronder vind je een link naar een heel interessant boek van Edwin Selij van het Hypnose Instituut Nederland (staat momenteel in de Top10 best verkocht).

Met praktische oefeningen en persoonlijke casussen helpt Edwin je jouw problemen, belemmeringen, blokkades of misschien noem je het wel uitdagingen, op te lossen. 


Luister je ook vaak naar meditaties of zelfhypnose mp3 in bed? Bijvoorbeeld om goed in slaap te vallen. Dan zijn gewone oortjes niet zo prettig. Een speciale comfortabele koptelefoon waarmee je in slaap kunt vallen kan je hier vinden. Zodat jij kunt werken aan je broodnodige nachtrust. 


Een interessante documentaire over hypnose en de toepassing ervan door artsen in de reguliere zorg.

Hypnose op recept_1
Hypnose op recept_1

Zeker twee miljoen mensen hebben medische klachten waarvoor artsen geen verklaring kunnen vinden, bijvoorbeeld mensen met het chronischevermoeidheidssyndroom of met chronische pijn. De meest gehoorde klacht is chronische buikpijn en meestal volgt de diagnose PDS, het Prikkelbare Darm Syndroom. Er is geen medicijn tegen PDS en artsen stonden tot nog toe met lege handen. Tot er onderzoek werd gedaan bij kinderen die met hypnose werden behandeld. Tot verbazing van de artsen zelf bleek het een groot succes. Nu werken al tientallen ziekenhuizen met hypnotherapie. Alternatieve geneeskunde in het ziekenhuis. Hypnose op recept.

Regie: Mirjam Bartelsman


https://www.npostart.nl/2doc/28-05-2018/VPWON_1283073

 


Burnout, een pandemie! 1 op de 4 volwassenen krijgt hier mee te maken volgens de WHO.

A recent study finds 84% of millennials have experienced burnout in their current job.
A recent study finds 84% of millennials have experienced burnout in their current job.

Er zal een structurele verandering moeten plaatsvinden om het enorme aantal mensen dat kampt met mentale en psychische klachten omlaag te brengen. Ik denk dat de huidige systemen (school, studie, maatschappelijk, omgeving) alleen gericht op prestatie, continue groei van consumptie en productie tegen hun houdbaarheidsdatum aan zitten. Maar hoe die shift tot stand moet komen weet ik niet. Ik ben bang dat dit niet zonder conflicten/crisis zal kunnen. Of heb jij een idee? 

https://www.weforum.org/agenda/2019/10/burnout-mental-health-pandemic?fbclid=IwAR3qkoMcN7xmikvZ42KVo-EGBKD262rIZ336oVA8B7mK64aqc98YqERIafs

 


Dit mooie nummer van Maan raakt heel veel mensen. En niet voor niks. Omdat mensen zich er in herkennen en Maan loepzuiver dit bekende gevoel aanraakt. Hypnotherapie is een hele mooie manier om te leren jezelf te zijn, te leren dat je goed genoeg bent en dat je er mag zijn, je angsten te overwinnen en liefde voor jezelf en anderen weer een kans te geven. #Maan #ZeLachtMaarZeHuilt


Lyrics

Ze zit hier alleen in de trein en ze duikt in haar jas
En kijkt uit het raam en ze vraagt zich af
Hoe zou het voelen jezelf te zijn
Want soms doet het pijn als ze huilt maar ze lacht
Ze huilt maar ze lacht

Ze loopt door een wereld die niet aardig voelt
Onbedoeld zegt ze dingen die iedereen altijd zegt
Want nooit gaat het slecht, altijd oké
En ze lult met ze mee en ze lacht
Ze huilt maar ze lacht

En nu, ze laat het los
En nu, ze laat het los

Ze voelt zich alleen als ze loopt in de stad
En ze kijkt in het raam ziet een ander daar staat
En ze weet wie het is, maar ze wilt haar niet zijn en gaat door met schijn
En ze lacht
Ze huilt maar ze lacht

Wat als ze morgen besluit niet te schuilen
Haar betere ik voor haar ware gezicht te ruilen
Zullen de vrienden die zij wil vertrouwen nog steeds van haar houden
Als ze huilt
Als ze huilt en niet lacht

En nu, ze laat het los
En nu, ze laat het los

Ze laat het los
Ze laat het los
Oohhh
Ohhhh
Ze laat het los

Ik zit hier alleen in de trein en ik duik in mijn jas
En ik kijk uit het raam en ik vraag me af
Hoe zou het voelen mezelf te zijn
Want soms doet het pijn als ik huil maar ik lach

E-mailen
Bellen
Info